Nordijska hoja – vitamin za srce!

Zaradi slabe zdravstvene situacije je hoja postal močan dejavavnik za ohranjanje zdravje in preprečevanje stresa. Družabni dogodki in pohodi so prestavljeni. Zato je prestavljen pohod na Kuninigundo in iz Vojnika na vrh svetega Tomaža. Ena od oblik hoje je nordijska hoja, ki postaja vse bolj popularna med zdravimi in bolniki.

Nordijska hoja postaja popularna ne samo zaradi krepitve in ohranjanja zdravja pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja, temveč je popularna vse bolj tudi v preventivi debelosti, v šolah hujšanja, v preventivi osteoporoze, pri okvarah sklepov in hrbtenice. V programe šole se vključujejo mladi in starejši, zdravi in številni bolniki. Nordijska hoja je poceni a učinkovita rekreacja, primerna skoraj za vsakega, ki ima le malo časa, da se nauči pravilne tehnike uporabe palic, ki so tudi relativno poceni. Tako, za to obliko rekreacije potrebujemo le malo dobre volje, palice in primerno lahko obutev ter športno oblačilo.

Palice za nordijsko hojo

Začetki nordijske hoje so vezani na tekmovalce v smučarskih tekih. Finski tekmovalci so trenirali v poletnih mesecih, ko ni bilo snega s tekom, hitro hojo, s smučmi na kolesi, pomagali pa so si tudi s palicami. Smučke na kolesih so imele številne omejitve in tako so si raje pri hoji pomagali s palicami, ki so omogočale hitro hojo po različnih terenih. Ob teh treningih niso niti slutili, da so na poti novega odkritja, ki bo koristno za vse večje število ljudi , ki si želijo ohraniti ali krepiti zdravje.
Ta “izum“ se je razširil v začetku 90 let prejšnega stoletja. Hitro je postal popularen. Zaradi enostavnosti, dostopnosti in cene, se je nordijska hoja hitro razširila po Evropi in svetu. Ker so rezultati hitro preverljivi in se kmalu zapaža korist redne vadbe jo prakticirajo otroci, športniki a tudi bolniki.

Hitro se popravijo težave pri bolnikih z bolečinami v mečih ali sklepih. Nordijska hoja se priporoča v programih in v šolah hujšanja, kjer je nordijska hoja vrhunska oblika obremenitve, ki spodbuja porabo maščob in kalorij v organizmu, dodatno pa zaradi uspehov nudi pomembno psihološko podporo predvsem za vstrajanje v shujševalnih programih. Poraba kalorij se med nordijsko hojo v primerjavi z normalno hojo poveča za cca 40%. To je posledica aktivacije večje količine mišic, saj se pri normalni hoji uporablja za obremenitev le spodnji del telesa, torej muskulatura nog. Hoja ima ugoden vpliv tudi na splošno vzdržljivost, stres, migreno, na srčnožilni sitem, osteoporozo, sladkorno bolezen, artritis, in bolečine v hrbtenici.

Tipična drža pri nordijski hoji

Ker palice prerasporedijo obremenitev in s tem telesno težo na vse štiri ekstremitete, so sklepi na nogah razbremenjeni za kar 30%. To omogočajo palice, ki so obvezna oprema in brez njih ni prave nordijske hoje. Pogosto se postavlja vprašanje o primernosti palic. Nekateri menijo, da so primerne tudi palice, ki jih uporabljamo za hojo v hribe. Pa ni tako.

Izbor palic pri nordijski hoji

Nordijska hoja zahteva specifične palice, ki so elastične, imajo ergonomsko oblikovan ročaj ki omogoča spročanje palice med hojo, konica pa oprijem in odriv na cestišču, na skalnem, blatnem in travnatem terenu. Da nam uspe pravilna uporaba palic morajo te odgovarjati naši velikosti oziroma višini in načinu hoje. Palice so praviloma fiksne (ne teleskopske). Dolžina palic je izračunana po formuli: 0.70 x višina. Pri hoji se moramo zravnati, glava se rahlo dvigne, ramena potisnemo rahlo nazaj, roke so v rahlem pregibu, hoja pa mora biti enakomerna.

Obremenitev mišic med nordijsko hojo

Nordijska hoja se v šoli prične z hojo po ravnem terenu. Tako se najlažje naučimo pravilne uporabe palic, ritma rok,  drže telesa in koordinacije med uporabo palic z obremenitvijo in razbremenitvijo. Ko se naučimo teh pravilnih gibov bomo z velikim veseljem hodili po vseh različnih poteh, kjer bomo z veseljem uživali v naravi, svežem zraku ter v zavesti da delamo najboljše za svoje zdravje.

Oblike vaj s palicami za nordijsko hojo

Pa ne odlašajte! Gibanje povečuje veselje do življenja in povečuje ustvarjalnost. Za to so odgovorni hormoni, ki se med naporom izločajo v možganih. Začnite z hojo tudi če niste športnik ali niste vključeni v kakšno športno društvo. Ne odlašajte; saj bom drugič, sedaj še ni potrebno, nimam časa itd niso pravilni odgovori oziroma izgovori! Raje se pozanimajte kje v Celju se lahko opravi osnovni tečaj Nordijske hoje, kje se nabavijo palice itd. Pa da ne boste preveč iskali obvestila o nordijski šoli, še nekaj osnovnih informacij za vse, ki se zanimate za takšno obilo rehabilitacije oziroma rekreacije.

Nordijska hoja je primerna tudi za srčne bolnike po miokardnem infarktu, bolnike z ishemično boleznijo srca, motnjami ritma, s povišanim krvnim tlakom a tudi po operaciji na srcu. Je pa dobro, da se predhodno o višini obremenitve (priporočeni frekvenci srca med hojo) posvetujete s svojim kardiologom.

V Celju je z Nordijsko hojo in šolo pričel Koronarni klub Celje že pred mnogimi leti (1992). Bili smo prvi, ki smo v Celju uvedli to obliko rekreacije. Tudi danes se v okviru Koronarnega kluba in Društva Za srce Slovenije (Celjska podružica na Glavnem trgu) izvaja šola Nordijske hoje a tudi pohodi.

Na koncu poti

Na koncu poti

V to šolo se vključujejo predvsem srčni bolniki a tudi sorodniki, ki predstavljajo pomembno podporo, nudijo pa tudi občutek varnosti. Program šole se izvaja redno. Vsak ponedeljek se ob 10 uri dobijo v mestnem parku pohodniki in vaditelj. Točka srečanja je pri splavarju. Program vodijo naši terapevti, ki so opravili tečaj in izpit za vaditelje Nordijske hoje in so usposobljeni za delo s srčnimi bolniki.

S palicami k splavarju

Vsi, ki bi pa radi hujšali tudi z Nordijsko hojo, se lahko vključijo v program Cindi, ki se izvaja v šoli hujšanja v ZD Celje, tretji pa v programih rekreacije, ki jih preko programa Celje zdravo mesto izvajajo skupaj s sodelaci medicine dela, prometa in športa Celje.

Pa ne odlašajte, začnite s kratko hojo, ki lahko traja le 10 minut. Sčasoma boste napredovali, spoznavali lepote Celjske okolice, ali pa kombinirali hojo z kolesarjenjem, tekom ali celo z plavanjem.

Prim. J. Tasič