Esencialna olja

Ali olja iz esenc  (Esenca je koncentriran izvleček iz rastlinske snovi, praviloma vsebuje le učinkovine , ki se uporabljajo v živilski industrijiindustriji  parfumov  in  dišavfarmacevtski  industriji, aromaterapiji..), zelišč so v vodi netopna olja, ki so koncentrirana in pridobljena iz zelišč. Vsebujejo majhne molekule različnih kemijskih sestavin, ki so hlapljive in jih zato poimenujemo tudi volatilna olja. Esencialno pomeni, da so pridobljena iz esenc tekočin, ki se nahajajo v različnih delih rastlin.

Pridobivajo se z različnimi tehnološkimi pristopi  iz skorje, cvetov, listov, semen , korenin, smol, lesne mase, jagod…številnih rastlin.

Pridobivajo se z mehaničnim stiskanjem (limone), z vodno destilacijo (lavanda, patchuli,…), z frakcionirano destilacijo (ylang ylang), z ekstrakcijo z hexanom pa Bosvelijo. Moderne metode vključujejo ekstrakcijo z alkoholom in hlajenjem na  -18 stopinj Celzija, ko olja precipitirajo oziroma postanejo voski, ki se filtrirajo alkohol pa se izloči z evaporacijo.

Eterično olje pačulija bio – SO’BiO étic, 10 ml

Mešanica eteričnih olj – relaksacija – SO’BiO étic, 10 ml

Eterično olje geranije bio – SO’BiO étic, 10 ml

Ekstrakcija pri nizkih temperaturah se izvaja danes tudi z Fluorasolom, ki je nadomestil okolju škodljivi freon.  Se pa mora zaradi vpliva na dvig temperature ozračja tudi ta nadomestiti z novo tehnologijo. Pri takšni ekstrakciji pridobimo 100% čista olja brez primesi, kar omogoča uporabo teh olj v zdravilne  namene. 

Tako čista so tudi olja SO BIO in jih lahko uživamo pri nekaterih težavah tudi peroralno po kapljicah  ( cc 2 gtt dodamo v žličko kokosovega olja).

Prim. J. Tasič