Skodelica vročega čaja na dan je vir zdravja!

Moja skodelica

Ne, da nas čaj samo sprosti in pogreje, koristi tudi drugače saj preprečuje  in lajša različne  težave. Pa poglejmo kje vse pomaga?

Artritis: žene, ki popijejo vsak dan skodelico čaja imajo za 60% manj revmatičnih težav!

Osteoporoza : pivci čaja imajo močnejše kosti  nog, rok  in hrbtenice. Osteoporoza se javlja vsaj 10 let pozneje.

Rak: redno pitje zelenega čaja zavira rast rakstih celic zlasti na želodcu in požiralniku. Polifenoli v čaju zavirajo določene mehanizme, ki omogočajo nastanek  in rast tudi drugih rakastih celic.

Gripa: čeprav sta cepljenje in čistoča najboljše varovalo pred gripo, nas deloma zaščiti tudi pitje čaja, saj krepimo imunski sistem, koristno pa je pitje zlasti  med  boleznijo  in okrevanjem , ko potrebujemo veliko tekočine in obrambnih snovi za dvig odpornosti in obnovo organizma.

Bolezni srca: že dve skodelici čaja na dan zmanjšata tveganje za pojav nenadne srčne smrti za cc 30 %. Več kot dve pa že za 44% (Circulation: journal of AHA).Čaj vsebuje flavonide, quercetin, kamferol, miristicin…snovi,  ki ščitijo žile, preprečujejo oksidacijo holesterola in lepljenje trombocitov.

Krvni tlak: Pitje skodelice zelenega ali oolong čaja na dan znižuje krvni tlak in zmanjšuje porabo zdravil. Ta se zniža tudi ob zmerni uporabi soli v prehrani. Dve skodelici  pa  znižata tveganje  za pojav visokega krvnega tlaka skoraj za 50%.

Parkinsonov bolezen: redno pitje zelenega čaja zaščiti propadanje možganskih celic in pojav degenerativnih bolezni, ki spremljajo te nevrološke okvare.

Zobje in dlesni: redno pitje čajev preprečuje nastanek kariesa in vnetja dlesni ter s tem nastanek paradentoze. Polifenoli, ki se nahajajo v čaju uničujejo preko 300 različnih bakterij v ustih. Raziskava Wu-ja in univerze v Iovi  ter Goeteborgu so dokazale, da že polminuto grgranje čaja pomembno zižuje število škodljivih bakterij v ustih. To število je še manjše,  če se poveča število ispiranj  in podaljša ustna terapija z  izpiranjem  ter grgranjem  čaja na 2 do 3 minute. Ta zgrgljani čaj nato izpljunemo!

V vseh teh varovalnih pristopih se najpogosteje  priporoča  zeleni ali črni čaj BIO  kvalitete. Priporoča pa se tudi pitje in uporaba čaja iz cvetov  afriškega hibiskusa (sorrel), iz mešanic korenine ingverja, cveta granatnega jabolka, skorje cimeta, iglic oziroma listov roibos, a.slamnika, dodamo lahko tudi par zrn črnega popra. Za ustno terapijo  ga  nikoli ne sladkamo s sladkorji niti z medom, ne dodamo mleka ali drugih dodatkov!

Lahko pa za vse te zašćitne pristope uporabimo kar pripravljene čaje Yogi, ki so na voljo v naših prodajalnah!

Yogi čaj vrtnica Rose – Yogi Tea, 17 kom

Yogi čaj ameriški slamnik – Yogi Tea, 17 kom

Božični sadni čaj, praznično pakiranje

Kupujte izdelke resnične BIO kvalitete v prodajalnah BIOTOPIC!

Vabimo vas na skodelico čaja in posvet z zdravnikom  vsak  četrtek med 10 in 12 h v posvetovalnico zdravja  poleg specializirane prodajalne Biotopic  v Celju na GLAVNEM TRGU 10!

Prim.J. Tasič